EM 2008 Preview: Gruppe A

Østrig og Schweiz er værterne

Fodbold er sporten

Og Danmark er ikke at finde nogen steder…

I morgen skyder Schweiz og Tjekkiet konkurrencen i gang, og vi fodboldhungrende ungkarle kan se frem til næsten en hel måned med benbrækkertacklinger, helflugtere og røde kort!

Uhh, its gonna be great!!

Favoritterne er “The Usual Suspects” i form af Italien, Spanien, Tyskland, Frankrig og Portugal, mens outsidere tæller Rusland, Holland, Grækenland, Tjekkiet og Kroatien.

Men lad os da lige tage et lille kig på Gruppe A:

Gruppe A


Schweiz    

Der er ikke mange, der har den helt store fidus til de to værter, og lader man blikket skimme ned over Schweiz’s spillertrup, er det da også svært at se dem som kommende europamester…

Der er dog nogle ganske habile navne i topscorer og anfører Alexander Frei fra Dortmund, stortalentet Tranquillo Barnetta fra Leverkusen og Lazios flamboyante kantspiller Valeron Behrami.

Schweiz’s fundament finder vi dog i forsvaret, som helt sikkert skal fortsætte de gode takter fra venskabskampene, hvis de bare vil have en minimal chance for at gå videre fra gruppen. Forsvaret tæller bl.a. Arsenals excentriske Phillippe Senderos, Stuttgarts boldmongol Ludovic Mengin, Liverpools kommende højreback Philip Degen og rutinerede Patrick Müller fra Lyon. Müller har dog været ude det meste af sæsonen, så Arsenals Djourou og Auxerres Grichting står klar i kulissen.

Dette er dog ikke nok til at redde livet i en stærk gruppe A, og jeg forudsiger en tidlig exit for de schweiziske værter.

Tjekkiet    

Det kan både blive fugl eller fisk for Tjekkiet i gruppe A. Tjekkerne er blandt de yderste af outsiderne, men har som vindere af kvalifikationsgruppe D (Bl.a. foran Tyskland) selvtilliden med sig vestpå.

De rutinerede (eller tudsegamle) kræfter Jan Koller og Tomas Galasek fører Tjekkiets hold an uden profilen Tomas Rosicky, som desværre har haft en noget skadesplaget sæson hos The Gunners. Den altoverskyggende spiller er dog klassekeeper Petr Cech, som gang på gang holder målet rent hos naboerne fra Chelski.

Andre spillere man eventuelt skal holde øje med på Karel Brückners mandskab tæller 21-årige Martin Fenin, som skal konkurrere om en plads i angrebet med sidste EM’s topscorer Milan Baros, som heller ikke skal undervurderes, selvom han har haft en noget målfattig halvsæson hos Pompey (Imponerende 0 mål i 12 kampe!)…

Ligesom Schweiz satser Tjekkiet på en solid defensiv med Lazios Newcastle-ejede David Rozehnal og Spartaks alsidige Radoslav Kovác i midterforsvaret med Milans offensive Marek Jankulovski på den ene backplads og (forhåbentlig) den mindst lige så offensive Tomás Ujfalusi på højrebacken. Dog står både Juventus’ Grygera og FCK’s Pospech klar i kulissen, men som jeg ser det, er Ujfalusi en af de bedste højrebacks i Europa, så jeg kan ikke se, hvordan to middelmådige spillere kan slå ham af (Ujfalusi var endda meldt på vej til Fulham sidste sommer, men som meget andet endte det i ingenting:s)..

Portugal    

En mere seriøs outsider finder vi i form af Portugal, som pt. har verdens bedste fodboldspiller rendende (Ja, det er selvfølgelig Hugo Almeida:p).

Scolaris hold blev overraskende kun toer i deres kvalifikationspulje efter Polen!, men det skulle de helst kunne gøre bedre i Gruppe A. Portugal kan mønstre nogle af de bedre kantspillere ved EM i form af Manchester Uniteds svingende Nani, Atletico Madrids rutinerede Simão og Portos humørspiller Ricardo Quaresma. Men selvfølgelig hviler alles øjne på manden, der behersker alle offensive facetter i det smukke spil, vi kalder fodbold: Nemlig Christiano Ronaldo.

Efter endnu en vanvidssæson, hvor han tørrede røv i alt og alle, er forventningerne skyhøje fra både medier og fans. En lille kurre på tråden er der dog i forbindelse med et eventuelt klubskifte til Real Madrid, og dette kan måske påvirke Ronaldos præstationer på grønsværen. Dog glæder jeg mig til at se ham i aktion uanset hvad!

Portugal er blandt mine personlige favoritter, men jeg ser dog en svaghed i deres taktiske oplæg, hvor Scolari insisterer at spille med en angriber. Nu er angrebet ikke Portugals stærkeste side med den uduelige bøfangriber Hugo Almeida, evighedstalentet Hélder Postiga og veteranen Nuno Gomes at vælge imellem.

Desuden er det overraskende, at Maniche ikke er udtaget, selvom han har haft svært ved at opnå en startplads i Inter dette forår. Men ikke desto mindre forudser jeg, at Portugal kan være et flabet bud på en finaledeltager (Hvis de ikke bruger den umulige Paulo Ferreiira)…

Tyrkiet    

Tyrkerne kommer til EM med en trup næsten kun bestående af hjemlige spillere, hvilket træner Fatih Terim er blevet kritiseret en del for.

Men ikke desto mindre kan Tyrkiet med lidt held fravriste andenpladsen fra Tjekkiet i denne gruppe A, hvis alt går vel for det sydøstlige land. Hakan Sükür har ikke klaret cuttet den her gang, og Terim har valgt at satse på hurtige frontløbere i Villarreals Nihat, M’Boro’s Tuncay og den tyrkiske ligas topscorer Semih Şentürk.

Kreative kræfter dominerer midtbanen med Emre som den mest genkendelige, mens man i forsvaret satser på styrke (og højde) i 192 cm kæmpen Gökhan Zan og 191 cm høje Servet Cetin, hvilket måske er en lille svaghed over for lynhurtige offensive folk, som Frei, Ronaldo og Baros. I målet står Volkan Demirel, i daglig tale Volkan, som jeg også ser som et ganske svagt punkt efter tidligere elendige præstationer i Europa.
 
Mine virkeligt overraskende forudsigelser er, at Portugal vinder gruppen og Tjekkiet tager andenpladsen. Tyrkerne kan måske degradere Tjekkiet til tredjepladsen, mens værten Schweiz kun kan overraske.

Reklamer

3 tanker om "EM 2008 Preview: Gruppe A"

 1. Glimrende måde, du kom omkring gruppe A på. Glæder mig som en vanvittig til EM, og jeg er sikker på, at der er flere outsidere der vil nå gruppespillet. EM er meget sværre at spå om, end f.eks. VM, da stort set alle nationer på en god dag kan slå alle. Schweiz kan måske overraske – hjemmebanen kan give vinger, som vi så det med Grækerne. Dog giver jeg dem ikke gode odds for at avancere til gruppespillet. Er lidt splittet i forhold til Tyrkiet og Tjekkiet, og mener faktisk, at begge hold har gode muligheder for at snuppe andenpladsen. Dog med en lille fordel til tjekkerne. Synes dog du glemmer en vigtig faktor, hvis Tyrkiet skal have succes ved EM – Hamit Altintop! Han er jo en klassespiller, men har været skadet i en længere periode. Jeg tror dog, han bliver et godt aktiv for Tyrkiet. De har desuden dummet sig gevaldigt, ved ikke at tage hans bror, Halil Altintop, med. Det er åbenbart ikke kun i Danmark, vi døjer med elendige landstrænere.

  Portugal er min klare favorit til at vinde gruppen. De har klassespillere på alle pladser, og den eneste fejl, udover ikke at udtage Maniche, er den manglende udtagelse af Anderson fra Manchester United. Han er et kæmpe aktiv på midtbanen, og han burde bestemt ikke bare betragtes som en marginalspiller. Et 20-årig talent med kæmpe stort potentiale!

  Portugal ender som vinder, Tjekkiet bliver formentlig toer, efterfulgt af enten Tyrkien eller Schweiz… Lidt forsigt bud må man sige! 😀

 2. EM 2004 blev jo spillet i Portugal, så Grækenland blev ikke hjulpet frem af hjemmebane:)

  Hamit Altintop er en udmærket spiller, men hvis de bruger ham i bagkæden, tvivler jeg på, at han bliver den helt store profil hos tyrkerne… Værre er det, at Bastürk ikke blev udtaget, hvilket jeg syntes er helt hen i vejret!! Halil Altintop er ganske målfarlig, men har også manglet spilletid hos Schalke i denne sæson.

  Anderson er desværre brasilianer, så portugiserne må kigge langt efter det unge talent. Han kom dog fra Porto.

  Helt klart enig i din konklusion og at det er langt sværere at forudsige, hvilke hold der går videre! Det er jo det, der er så dejligt ved EM:) Men VM har jo også sine overraskelser!

 3. Pinlig fejl! Det beklager jeg dybt! Hamit Altintop bliver ikke brugt i bagkæden, hverken hos Bayern München, på Tyrkiets landshold eller da han spillede i Schalke 04. Dog kan han benyttes på den defensive, såvel som på den offensive midtbane. Han er et farligt våben, og hvis ikke den største, så i hvert fald én af de største profiler på det tyrkiske landshold.

  Halil Altintop spillede i foregående sæson 25 kampe, men har dog kun scoret 6 mål. Alligevel burde han, efter min mening, være selvskrevet til det tyrkiske landshold.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s