EM 2008 Preview: Gruppe D

Den næststærkeste pulje ved EM er helt klart den interessante Gruppe D:

Grækenland    

Der kan vente de forsvarende mestre Grækenland et seriøst gensyn med virkeligheden i denne svære gruppe D. 9 spillere er tilbage fra triumfen for fire år siden, og de er sammen med træner Otto Rehhagel rygraden på dette års trup.

Profiler som Zagorakis, Tsiartas, Vryzas, Fyssas, Kapsis og Nikolaidis er alle gået på pension eller har oplevet en spillemæssig formnedgang, og det er nu op til en “ny” generation af grækere at forsvare deres ære ved EM.

I mål står den evigt unge Antonis Nikopolidis (Dog gråhåret allerede som 12-årig?), og det bliver spændende at se om han kan fastholde niveauet fra for fire år siden.

Foran ham har han en solid bagkæde i form af monsterhøje Traianos Dellas og Sotiris Kyrgiakos i midterforsvaret, alsidige Vassilis Torosidis på venstreback-pladsen og en af mine favoritter på højrebacken; Giourkas Seitaridis.

En rutineret midtbane med EM-vindere Katsouranis og Basinas som den defensive midterakse og Karagounis på den fremskudte midtbaneplads skal heller ikke forklejnes.

I angrebet har grækerne Leverkusens Fanis Gekas, der har haft en svingende sæson hos de rødblusede tyskere med bl.a. hitman Angelos Charisteas lurende i kulissen.

Det ser da uden tvivl solidt ud for grækerne, men spørgsmålet er om “solidt” er nok til at gå videre… Jeg hælder mest til et nej og en eventuel tredjeplads.

Sverige    

Svensken har som det eneste skandinaviske mandskab kvalificeret sig til EM, og det er nu op til dem at forsvare nordens integritet.

Men kan de nu også det?? At Lagerbäck har udtaget aldrende Marcus Allbäck og den evigt tilbagevendende Henrik Larsson giver ikke mig en følelse af, at de kan vinde noget som helst.

I mål har svensken en keeper, Andreas Isaksson, der stod bag Kasper Schmeichel i den interne rangorden i løbet af sæsonen, og som har minimale spilleminutter i bagagen. Foran ham har de et okay forsvar, men i mine øjne også det svageste forsvar i Gruppe D..

På midtbanen bliver Tobias Linderoth fremhævet af de forskellige medieinstanser, og det er da også en vigtig rolle han har i og med, at han skal være med til at beskytte bagkæden. Men han er jo ikke just nogen Carl Lewis, så det er meget muligt, at han bliver overløbet af hurtige modstandere.

På kanterne har Christian “Chippen” Wilhelmsson haft en ganske udmærket sæson hos Deportivo, mens Fredrik Ljungberg slet ikke, grundet skader og formnedgang, har slået til hos West Ham efter at have været en menneskealder hos naboerne på Highbury. 

Langsomme og i mine øjne overvurderede Kim Källström kandiderer til at løbe rundt på den offensive midtbane, mens manden med dommedagshugget,  Birminghams Sebastian Larsson, også er med i kapløbet.

I front finder vi den største profil i evigt arrogante Zlatan Ibrahimovic, og det er helt klart ham svensken skal sætte sin lid til, hvis ikke de vil ende på sidstepladsen. Derudover står Werder Bremens prettyboy Rosenberg klar i kulissen sammen med Toulouse’s Johan Elmander.

Men spørg mig lige om jeg tror på svenskens chancer… Svaret er et klokkeklart nej, og mit dristige gæt er at vores naboer må sige farvel allerede i indledende med en flot fjerdeplads…

Spanien    

Evigt underpræsterende Spanien er igen at finde i en slutrunde, og med de takter, som de viste i perioder, ved sidste slutrunde, kunne jeg måske godt ane en lille chance for en spansk EM-triumf.

Dog ser jeg også her en svaghed i deres defensiv, hvor den ellers robuste Carles Puyol har oplevet en personlig skuffelse i sine præstationer for Barcelona i denne sæson. Ved siden af ham bliver det ikke bedre med skildpadden Carlos Marchena fra kriseramte Valencia, og kigger man på alternativerne ryster man sikkert mere på hovedet (Raul Albiol fra Valencia og Juanito fra Betis)…

Men mon ikke Puyol gerne vil revanchere sig efter en mareridtssæson hos Barca, og med Casillas bagved ham, skal der nok blive lukket af for mange af modstanderne. På den centrale midtbane har Villarreals Marcos Senna fået en del tillid fra Luis Aragones, og han fungerer som den defensive del af en formation bestående af Senna, Iniesta, Cesc og Xavi. Xavi er efter min mening en af de bedste på sin plads i gamet, og han har vist god form i de foregående venskabskampe.

Iniesta har været en af de positive overraskelser i en ellers negativ sæson for Barca, og han er altid god for et par dribleture op af banen ligesom sin holdkammerat Xavi. Cesc imponerer igen og igen for Arsenal, og hans til tider komprimiløse stil og blik for spillet, falder godt i hak med Xavi og Iniestas fremadrettede kvaliteter. Bå bænken sidder den lille tekniker Santi Cazorla, som jeg tror kan være en glimrende joker for de spanske ekvilibrister.

Helt alene i verden oppe i front voldpuler Fernando Torres alle der kommer i nærheden af ham med hans eminente teknik og veludviklede målnæse. Efter en klassesæson hos negativtspillende Liverpool, er han sikkert ivrig efter at fortsætte sin målstime fra Premier League, hvor han scorede imponerende 24 mål i 33 kampe. I kulissen sidder hurtige David Villa og venter på sin chance sammen med topscoreren i Primera Division Daniel Güiza og en af de få positive overraskelser i Zaragoza i denne sæson, den tidligere Barca-angriber Sergio Garcia.

Derfor mener jeg, at hvis Spanien kan få styr på det defensive, så vil de være en seriøs kandidat til EM-titlen, men uanset hvad, er jeg sikker på, at vi nok skal få klasseunderholdning i spaniernes kampe.

Rusland    

Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg har et lille softspot for vores russiske venner, som jeg har været imponeret af flere gange i løbet af kvalifikationen.

Med den rutinerede ræv Guus Hiddink, ved roret, har russerne vist imponerende og flydende angrebsspil i kvalifikationen, hvor det endda lykkedes dem, at skubbe de højrøvede briter ud i tågen. Desuden har de holdt en stærk defensiv, der kun lukkede syv mål ind under kval-runden.

Ankermanden er den højtprofilerede Igor Akinfeev, men i kulissen står den nykårde UEFA-cup vinder Vyacheslav Malafeev og presser på for en startplads.

Foran keeperen har russerne nok om budet i et robust forsvar. Bl.a. CSKA’s Sergei Ignashevich og Berezutski tvillingerne samt Zenits offensive klasseback Aleksandr Anyukov og stabile Roman Shirokov kæmper alle om pladser i startopstillingen.

På midtbanen lunter Konstantin Zyrianov rundt med hovedet holdt højt efter at have scoret det andet mål i Zenits 2-0 triumf i UEFA-cup finalen. En målfarlig herre i forhold til hans position på banen og samtidig det ældste medlem i truppen med sine kun 30 år på bagen! Sammen med Igor Semshov sidder han på de centrale pladser på midtbanen

Offensive folk som Diniyar Bilyaletdinov, Yuri Zhirkov, Vladimir Bystrov, Ivan Saenko and Dmitri Torbinskiy kæmper alle om de resterende midtbanepladser.

Desværre er russerne hårdt ramt mandskabsmæssigt, da deres største stjerne, playmaker og potentiel verdensstjerne Andrei Arshavin, har karantæne i de første to kampe grundet et dumt rødt kort i kvalifikationen. Desuden måtte den kraftfulde Pavel “Tordenstøvle” Pogrebnyak trække sig ud pga. en skade i en af de indledende venskabskampe, hvor han, ironisk nok, var nede og tackle, selvom det ikke er blandt hans spidskompetencer. Zenits Pogrebnyak gik også glip af UEFA-cup finalen pga. et tyndt gult kort i semifinalen mod Bayern München, hvor han ellers var blandt de dominerende aktører.

Som afløser ligner det en startplads til Spartaks Roman Pavlyuchenko, som scorede et drømmemål i 4-1 sejren over Litauen inden EM samt nedlagde England med to mål i den vigtige 2-1 sejr over briterne i kvalifikationspuljen.

Med Pogrebnyaks farvel og Arshavins karantæne kan det godt blive sværere end jeg forudså for russerne, men jeg forudser, at de i hvert fald går videre fra den indledende gruppe, og at de på sigt, kan være en lille outsider til den samlede sejr… Jeg har i hvert fald fundet de russiske flag frem til en spændende kamp mod Spanien i morgen.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s